dinsdag 21 november 2017

Van den Heuvel - de kaarten in kleur

Theodore Van den Heuvel gaf ook alle kaarten van Kortrijk in kleur uit. De kaarten werden met de hand ingekleurd. Er wordt beweerd dat dit meestal door vrouwen werd gedaan omdat deze meer nauwkeurig waren. De uitgever gaf een klein aantal kaarten aan de inkleurders of inkleursters. Ze mochten hun eigen verbeelding gebruiken om de kleuren te kiezen. Door dit handmatig inkleuren waren de voltooide kaarten nooit volledig identiek. Wanneer een kleurkaart was uitverkocht liet de uitgever soms nog een aantal extra kaarten inkleuren. Een andere inkleurder of inkleurster gebruikte daarvoor andere kleurentinten, waardoor het resultaat totaal anders was dan bij de eerste inkleuringen. Het is dus ook bij de Van den Heuvelkaarten van Kortrijk mogelijk dat de kleuren van een zelfde kaartnummer afwijken van elkaar.

Hieronder : Twee maal kaart 52. Op de eerste kaart werden rode tinten gebruikt. Zie de rode dakpannen links. De tweede kaart bevat vooral blauwe tinten.


















De kaarten hadden een veel kleinere oplage dan de zwart-witte  en zijn dan ook moeilijker terug te vinden. Hieronder de kaarten die ik tot nu toe in in kleur heb gevonden. het zijn er een 70-tal.







































































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten