zaterdag 26 december 2020

Minister Vandenpeereboomlaan

 In februari 1891 begint de ondernemer met de aanleg van de laan in het verlengde van de Zuidlaan (Boulevard du Midi).

22 februari 1891 L'Echo de Courtrai

Op 27 augustus wordt in de gemeenteraad gestemd over de opening van de nieuwe laan. Iedereen stemt voor, behalve Decraene die niet overuigd is van het nut van deze laan.

2 augustus 1891 L'Echo de Courtrai

Ulric Deveughele vermeldt in 1897 als eerste de 'Boulevard du Midi Prolongé' in publiciteit voor zijn nieuwe zaak. In januari verkoopt hij ook nog naaimachines maar een paar maanden later is hij volledig gespecialiseerd in fietsen.

1 augustus 1897 Gazette van Kortrijk

In maart 1898 kopen een aantal bekende Kortrijkzanen, Emmanuël en Joseph Vierin, Petrus Laigneil en Paul Vandenpeereboom grond in de nieuwe laan om er een huis te bouwen. Petrus Laigeil moet nog even wachten op de goedkeuring.

31 maart 1898 Echo de Courtrai

Joseph Vièrin, architect ontwerpt zelf het huis


Midden december 1898 vraagt de Gazette van Kortrijk zich af of het niet hoog tijd is de 'Verlengde Zuidlaan' een beter passende naam te geven. In de volksmond spreekt men toch al van de Vandenpeereboomlaan...

15 decemeber 1898 Gazette van Kortrijk

Een paar dagen later is L'Echo de Courtrai het volledig met hun eens.

18 december 1898 Echo de Courtrai

De Gazette van Kortrijk vermeldt de straat daarna ook alleen nog als de Vandenpeereboomlaan
.

10 september 1898 Gazette van Kortrijk

In de gemeenteraad van 24 februari 1902 wordt officieel beslist de laan te herdopen in Vandenpeereboomlaan. Nog een aantal straten en lanen krijgen voor het eerst een naam.

27 februari 1902 Echo de Courtrai

De fotografen en postkaartenuitgevers ontdekken al vlug de nieuwe laan. Maar een klein aantal kaarten vermeldt de naam 'Boulevard du Midi Prolongé' en Victor Gisquière heeft het over de 'Boulevard du Midi'. Over de spelling van de nieuwe naam is niemand zeker. Op de postkaarten lezen we: Vandenpeereboom, Van den Peereboom, Vandepeereboom, Vanden Perreboom, Van Peerenboom, Vanden Peereboom, Vandepere Boom,.

Volgens Egied Van Hoonacker in 'Kortrijkse Straten' is de officiële naam in 1902 Vanden Peereboom vernoemd naar minister Jules Vanden Peereboom. De officiële schrijfwijze van naam en voornamen van iemand is diegene die in de geboorteakte vermeld wordt. Ik heb die even opgezocht en Jules Henri Pierre François Xavier wordt op 18 maart 1843 in de Rijselstraat in Kortrijk geboren en vader is Henri Vandenpeereboom, wat Jules automatisch dezelfde achternaam geeft.


Hij wordt ook zo op Wikipedia genoemd: Jules Vandenpeereboom . De enige correcte spelling is dus Vandenpeereboomlaan. In 1968 kreeg de laan de nieuwe naam Minister Vanden Peereboomlaan. Dat zou dus Minister Vandenpeereboomlaan moeten zijn.

Terug naar de uitgevers. Hieronder de kaarten die de oude naam 'Boulevard du Midi Prolongé' of 'Boulevard du Midi' vermelden.







Hieronder alle kaarten vanaf het begin van de laan tot aan de Felix de Bethunelaan. Een aantal 'zichten' komen bij verschillende uitgevers voor. Er wordt dan maar één uitgever opgenomen. Op een aantal kaarten wordt de nieuwe Kazerne ook vermeld onder de Vandenpeereboomlaan. Pas in 1923 werd de nieuwe naam 'Weggevoerdenlaan'. Deze kaarten volgen in een andere post. 


















































Geen opmerkingen:

Een reactie posten