woensdag 26 juli 2017

V.G. - de kaarten van Kortrijk

Tweede gebouw van links - de winkel van V.G in Brussel
Winkel van V.G. in Oostende
 
In het bericht V.G. de uitgever zagen we hoe Victor Gisquière in 1897 van Gent naar Brussel verhuist en er een postzegelwinkel opent. Al vlug geeft hij ook zichtkaarten uit. Hij geeft ook 20 kaarten uit van Kortrijk. Daar zitten een aantal mooie, zeldzame zichten bij.
 
De kaarten werden niet genummerd - het clichénummer in witte letters (op het negatief werden zwarte letters gebruikt) is op de meeste kaarten wel te zien - gebruik een vergrootglas en zoek in de afbeelding zelf rechts onderaan.
 
De kaarten werden gedrukt door de firma Stengel & Co. in Dresden. Hun minimumoplage varieerde waarschijnlijk van land tot land. Het minimumaantal voor een kaart in de USA was 3000. Voor een privékaart vroegen ze een minimumoplage van 1000 ex. De minimumoplage per kaart voor een bestelling in België is niet bekend, maar ongetwijfeld was die veel lager dan voor Duitsland en andere grotere landen. De oplage van de kaarten van Kortrijk mag geschat worden tussen 500 en 1000 ex.
 
In de overeenkomst van Stengel stond ook dat hun firma niet verantwoordelijk was voor een fout in het bijschrift op de kaart. Er werd gevraagd die op voorhand grondig na te kijken. Er werd gewerkt met foto's die door de klant werden geleverd of er kon een fotograaf van de firma foto's nemen. Wie de fotograaf van de V.G. kaarten was valt niet meer te achterhalen. Er is in ieder geval een fout geslopen in de titel van twee  kaarten.
 
- De Sint-Elooiskerk wordt vermeld als de Sint-Janskerk.
- De Gentkaai wordt vermeld als Dolfijnkaai.
 
Hieronder de lijst in alfabetische volgorde.
Zeldzaamheid van de kaarten: 1 tot 5*
 
- La Gare ***
- La Grand' place et l'eglise St. Martin *** 
- La maison d' arrêt ****
- La rue Basse Ville et Eglise St.Jean ***
- La rue de France ***
- La rue de Tournai ***
- La Rue du Gouvernement ****
- La Statue de Jean Palfyn ***
- Le Boulevard du midi ***
- Le Marché couvert du Vendredi ****
- Le palais de Justice ***
- Le quai du chateau et le marché aux poissons ***
- Le Quai du Commerce et le pont sur la Lys ***
- Le Square ****
- Les vielles tours dites 'Broel-Torens' ***
- L' Hôtel de Ville, construit en 1526 ***
- Statue élevée à L. Robbe ***
- Une Vue partielle du Boulevard du midi **
- Vue sur la lys et le Quai du Dauphin **
- Le Monument De Haerne ***
 
Toeliching bij de kaart 'Le Square'
De jongen rechts staat in wat nu de Burgemeester Felix de Bethunelaan is. Links zie je de Magdalenastraat en in de achtergrond de spoorweg.
 
Klik op de kaart om ze in groter formaat te bekijken.
 























De kaarten werden ook in kleur uitgegeven. Of dit voor alle 20 de kaarten het geval was is niet zeker. Hieronder een aantal kaarten in kleur.
 

Victor Gisquière gaf ook een paar keer een kaart uit ter herinnering aan de Guldensporenslag van 1302.
 
 
De Kortrijkse kaarten van V.G. werden rond 1902 uitgegeven. Alle kaarten hebben een onverdeelde achterkant. De kaarten werden niet meer herdrukt en na 1905 gaf Victor Gisquière geen kaarten meer uit van Kortrijk.
 
Hieronder: achterkant van een V.G. kaart van Kortrijk verzonden op 31 maart 1903 en een onverzonden kaart. De tekst op de achterkant werd in het groen gedrukt.
 
 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten