donderdag 17 december 2020

Ernest Le Deley en de opkomst van de postkaarten - deel 3

Klik hier voor: Deel 1 - Deel 2

In deel 2 verlieten we Ernest Le Deley eind 1905. Hij heeft nu een winkel in de Rue Sébastopol 127. 


Hieronder: De winkel op 16 oktober 1906 bij het bezoek van de Lord Mayor of London aan Parijs (1905-06), Sir Walter Vaughan Morgan.


Op de benedenverdieping heeft in 1906 Amélie Déchenaud een modezaak. Ze is 39 en haar echte naam is Emilie Deschenaux. Ze is met de modezaak gestart in 1893. Ernest neemt de eerste en waarschijnlijk ook de derde verdieping in. 




Ernest maakt ook publiciteit op zijn auto (of die van de zaak)


In 1906 heeft Ernest net als Charles L'Hopital een stand op de 3e Foire de Paris (zie deel 2)


Hieronder: Publiciteit uit 'Revue Photographique de L'Ouest 1906' en achterkant specimenkaarten




Ernest verkoopt zijn kaarten natuurlijk niet alleen in zijn winkel. Hij heeft vertegenwoordigers die zijn kaarten overal in Frankrijk aanbieden. Hij verwittigt de zaken die zullen bezocht worden met een kaart.



Hij is ook één van de eerste uitgevers die het idee heeft om politici te contacteren en ze voor te stellen een kaart met een foto van henzelf te laten maken, die ze dan met een persoonlijk woordje of een handtekening aan hun kiezers kunnen geven. Op de voorkant van de kaart kiest hij voor een foto van zichzelf...




Ernest is ook de eerste en waarschijnlijk enige die een complete reeks van 12 kaarten uitbrengt over ziin winkel en uitgeverij.

 De winkel in de Boulevard de Sébastopol


Verkoopzaal - links vensters uitgevend op Rue de Tracy en rechts op de Boulevard de Sébastopol

Zicht op de rechterkant van de verkoopzaal

Opslag en behandeling van de reserve

Tweede van links: Ernest le Deley


De fabrieken in de Rue Claude-Bernard en Rue des Arquesbusiers







De heliotypiedrukkerij die hij eind 1898 in de Rue Claude-Bernard heeft overgenomen van Henri Racle is een groot bedrijf geworden. In de Rue des Arquebusiers alleen al werken een 60-tal man. 

Op zondag 28 juni 1908 breekt een brand uit in het atelier in de Rue des Arquebusiers. Er is vooral  veel schade aan de precisiemachines en de fotoapparaten. Ernest verklaart dat de 60 werknemers niet werkloos zullen zijn, maar voorlopig kunnen werken in de andere fabriek in de Rue Claude-Bernard.

Le Radical 29 juni 1908

Filialen

Een paar jaar na de opening van de winkel in Parijs wil Ernest ook filialen openen, die hij door een gerant(e) laat openhouden. Op een factuur uit 1915 worden 9 filialen vermeld. 

13 januari 1915 - geschreven en ondertekend door Ernest


Van enkele van de filialen werd ook een kaart uitgebracht



Niet vermeld in 1915 - kaart gedrukt door Ernest Le Deley 


Soms liet Ernest ook een advertentie in een plaatselijk krant plaatsen.

Ouest Eclair 23 oktober 1908



Drukken voor andere uitgevers

De postkaartenrage is rond 1907-1910 op zijn hoogtepunt. De firma Bergeret uit Nancy produceert van 1905 tot 1910 tussen de 90 en 100 miljoen kaarten per jaar. Tussen 1900 en 1930 zullen ze miljard kaarten gedrukt hebben. Er zijn geen cijfers bekend van de productie van Ernest, maar hij moet ongetwijfeld ook miljoenen kaarten drukken. Dit is ook nodig om al zijn personeel te kunnen betalen.

Hieronder: publiciteit uit krant 'Le Journal' in 1907 

9 januari 1907

22 juni 1907

Ernest verkoopt niet alleen zijn kaarten aan winkeliers in Frankrijk, hij geeft ze ook de mogelijkheid zelf kaarten onder hun naam uit te geven, die hij drukt. Hij kan alle rompslomp uit hun handen nemen en zo kunnen ook winkeliers in kleine dorpjes een reeks zichten uitgeven. Ernest beperkt zich daarvoor niet tot Frankrijk, hij zendt zijn vertegenwoordigers ook naar België. De kaarten van de grote steden geeft hij meestal zelf uit.

Vervolg in deel 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten