zondag 4 juni 2017

Felix De Ruyter

Eén van de eerste uitgevers van kaarten van Kortrijk is Felix De Ruyter. Hij is boekhandelaar in de Rue Fouarge in Huy en gehuwd met Arthurine Pauline Legein uit Roeselare. Ze spreekt perfect Frans want haar moeder Emma Mûllendorf is in Luik geboren.
 
Hieronder: Nels geeft rond 1920 een postkaart uit van de Rue Fouarge.
 
 
Hieronder: kaarten uit 1902 en 1910
 
 
 
 
Felix geeft dus ook kaarten uit van Vlaamse steden (naast Kortrijk o.a van Roeselare, Oudenaade, Sint-Niklaas..) Hij is boekhandelaar en zoekt in de steden waarvan hij kaarten wil uitbrengen een fotograaf om mee samen te werken. In Kortrijk is dat August Ruys. Die is in 1853 geboren in Sint-Niklaas en heeft zich in 1890 samen met zijn vrouw Marie- Louise Morel, afkomstig van Amiens, als fotograaf gevestigd in de O.L. Vrouwstraat 31.
 
August-Ruys die zijn foto's meestal signeert als A. Ruys-Morel maakt niet alleen portretten maar fotografeert ook Kortrijk. Stadsgezichten maar ook afbraak- en bouwwerken. Zo maakt hij gedurende het bouwen van de nieuwe Noord- of Gerechtshofbrug in 1891-92 en de eerste Groeningebrug in 1895 foto's van de werken en de vooruitgang. Die worden achteraf in een lijvig album uitgegegeven.
In 1899 maakt hij ook een album van de afbraak van de huizen rond de Halletoren. Daarnaast komt hij ook  met zijn camera naar buiten om speciale gebeurtenissen te registreren. Zo maakt hij in 1894 een aantal foto's van de overstroming van de Leie in de stad en omgeving.
 
Felix de Ruyter geeft rond 1899 vier van de foto's die August Ruys van de overstroming heeft genomen uit als postkaart.
 
Hieronder: August Ruys maakt kort na elkaar enkele foto's van de Budastraat. Hij kiest er samen met Felix De Ruyter één van uit die hij op postkaart kan uitgeven. Na de overstroming kunnen de foto's die August heeft gemaakt ook aangekocht worden in zijn winkel. Hij maakt een groot album waarin alle foto's worden opgenomen maar verkoopt ze ook afzonderlijk op hard karton gekleefd.
 
 
 
  
 
 
  
 
Hieronder: de andere 3 kaarten. De 4 kaarten met Courtrai-Kortrijk in gewoon lettertype zijn genummerd van 621 tot 624 - De kaarten werden ook ongenummerd uitgegeven met Courtrai-Kortrijk in een gekruld lettertype.
 
Kaart 621: zicht van de Broelkaai
Kaart 622: Leie en Broeltorens
Kaart 623: De Gerechtshofbrug
Kaart 624:  Budastraat 

 
 
 
  
 
 
  
 
 
Naast deze overstromingskaarten gaf Felix De Ruyter ook de volgende kaarten uit:
 
- met frans en nederlands onderschrift.
 
 
 
 
 
 
- met plaats om de datum te noteren - dit waren waarschijnlijk de eerste kaarten van Kortrijk die hij uitgaf. De straat waar zijn winkel zich bevindt in Huy wordt nog niet vermeld.
 
 
 
 
 
 
 
achterkant van de kaarten
 
-franstalige kaart zonder vermelding van 'Courtrai,le...'
 
 
Dit zijn alle Kortrijkkaarten van Felix De Ruyter die ik heb teruggevonden. Het is heel goed mogelijk dat er meer zijn. We staan hier voor hetzelfde probleem dat we ook nog bij andere uitgevers zullen tegenkomen. Zonder nummering is het moeilijk vast te stellen hoeveel kaarten van Kortrijk Felix de Ruyter exact heeft uitgegeven. Wie nog andere Kortrijkse kaarten heeft van Felix De Ruyter mag me zeker mailen.
 
Felix De Ruyter blijft in Huy wonen tot zijn overlijden. In 1914 biedt zijn 19-jarige zoon Gaston Felix De Ruyter zich aan als vrijwilliger. Hij vecht mee met het 12e en 5e Linieregiment. Eind februari 1918 begint hij op eigen verzoek aan een opleiding als piloot. Op 2 oktober mag hij deel nemen aan gevechten met het 11e Smaldeel. Vijf dagen later maakt hij een testvlucht met zijn Sopwith Camel en stort neer in Alveringem. Hij overlijdt nog dezelfde dag in het Rode Kruis hospitaal L'Océan in De Panne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten