maandag 19 juni 2017

Fossati-Mussely - De scholen

Al vlug nadat er gestart wordt met het uitgeven van stadszichten in 1898-99, zien diverse zichtkaartuitgevers de mogelijkheid in om ook reeksen uit te brengen van scholen en pensionaten. Zo zendt uitgever Louis Lagaert uit Brussel die ook vanaf de eeuwwisseling zichtkaarten uitgeeft van diverse steden, publiciteit naar colleges, pensionaten en religieuze instellingen:
 
 
Voor 10 kaarten in een oplage van 100 ex. elk moet 100 frank betaald worden. Bovenstaande kaart wordt verzonden naar de directaur van het St. Henri pensionaat in Deinze. Die bestelt geen kaarten bij Louis Lagaert. Er verschijnen wel kaarten van het pensionaat, die geleverd worden door de Gentse uitgevers De Graeve en Sugg.
 
In Kortrijk zijn de uitgevers die gespecialiseerd zijn in het uitgeven van 'schoolkaarten', zoals Meslin uit Antwerpen en Van Cortenbergh uit Brussel er vlug bij, en kunnnen een overeenkomst sluiten met de pensionaten 'Les Dames de St; Nicolas' en 'Notre-Dame des Anges'. De zonen van John Fossati gaan vanaf de aankomst van de familie in Kortrijk in 1892 naar het Sint-Amandscollege en doen het daar goed. (zie bericht: Fossati-Mussely De Familie). De jongste zoon Francis Fossati zal later vanaf 1911 tot 1921 als priester-leraar les geven in het college.
 
John Fossati heeft dus goede connecties met de directie van het college, en hij mag als eerste een reeks met kaarten van het Sint-Amandscollege uitgeven. Er zijn daarvoor alleen nog maar een paar losse kaartjes van andere uitgverrs verschenen.
 
Een eerste reeks van 8 kaarten worden uitgegeven rond eind 1903. De lettering van de titel en uitgever is in het bordeaux/bruin. Bij 4 kaarten zijn titel en uitgever recht gedrukt en bij de andere 4 schuin. Na Courtrai, wordt op de kaarten Collège Saint-Amand vermeld en daarna de locatie.
 
- Dortoir du Sacré-Coeur
- L' Externat
- Un Parloir
- Vue Génerale
 
- La Chapelle de la Congrégation
- Le Jardin
- Salle des Jeux
- Salle d' étude de l' Internat
 
Klik op de kaart om in groter formaat te zien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Er worden ook 3 kaarten uitgegeven met zwarte lettering:
 
- Cour de l' Internat
- La Chapelle
- L' Entrée
 
 
 
 
 
Ook van het 'Pensionnat des Soeurs Paulines ' mag John Fossati een aantal kaarten uitgeven. Ik heb er daar 9 van teruggevonden. Waarschijnlijk eist John ook niet, zoals landelijke uitgevers hoeveel veschillende kaarten er moet gedrukt worden. Opmerkelijk bij de kaarten van de 'Soeurs Paulines' van Fossati is dat ze even vaak in kleur als in zwart-wit uitgave worden teruggevonden.
 
- Chapelle
- Cour des Internes
- Classes
- Dortoir
- Jardin de Notre-Dame de Lourdes
- Jardin des Elèves
- Jardin privé
- Oratoire des Enfants de Marie
- Réfectoire
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 opmerking: