maandag 19 juni 2017

Fossati-Mussely - Kaarten 6

In de vorige 5 delen werden al 5 reeksen van de Kortrijkse uitgever Fossati-Mussely behandeld. Deze reeksen bestonden uit 10 tot 20 kaarten. Ik heb ook nog een reeks teruggevonden van een 8-tal kaarten en een paar aparte kaarten.
 
Op de 8 kaarten hieronder wordt rechtsonder op dezelfde manier de uitgever vermeld. Ook 'Courtrai' is op iedere kaart in hetzelfde lettertype vermeld. Bij de eerste twee kaarten komt na Courtrai een punt en bij de andere zes een punt en een streepje.
 
Op één kaart wordt Courtrai echter schuin weergegeven. Op deze kaart ' Vue sur l' Eglise St. Martin' wordt dezelfde cliché gebruikt als op de Fossati- kaart met dezelfde titel in de reeks die wordt afgedrukt op gekleurd karton.
 
De kaarten worden rond 1903 uitgegeven. Dat kunnen we vaststellen aan de hand van het opschrift boven de ingang van het Stadhuis (zie bericht Het Belfort en de Grote Hallen). De buste op de kaart van Guido Gezelle wordt op 20 april 1903 onthuld. In de achtergrond op de kaart zien we nog de neo-klassieke voorgevel van de O.L. Vrouwkerk die in 1905 wordt verwijderd. Alleen de kaart van her Groeninghe monument is van latere datum, want dat wordt pas geplaatst in 1906 en onthuld dat jaar op 5 augustus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De achterkant van deze kaarten is onverdeeld. Dit was verplicht tot en met 1906. Alleen het adres van de bestemmeling mocht op de achterkant vermeld worden op deze onverdeelde kaarten. Vooraan mocht er wel geschreven worden, al dan niet door de afbeelding.
 
 
 
Hieronder nog een paar aparte kaarten die werden uitgegeven door Fossati.
 
 
Hierboven: John Fossati geeft rond 1901-02 ook een herdenkingskaart uit van de brand in de Sint-Maartenskerk na een blikseminslag op donderdag 7 augustus 1862.
 
Hieronder: Foto van de Sint-Maartenskerk kort na de blikseminslag, genomen door fotograaf Auguste De Bedts. De tweede foto werd wat later genomen en die werd gebruikt als cliché voor de kaart van Fossati.
 
 
 
 
Hireonder:  Jubilé de l' Immaculée Conception.
 
 
Op 8 december 1904 wordt wereldwijd in katholieke kerken de vijftigste verjaardag van de verklaring (dogma) van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria gevierd. Ook de katholieken in Kortrijk doen mee.
 
Hieronder: artikel op de voorpagina van de katholieke Gazette van Kortrijk, op 15 december 1904:
 
 
John Fossati en Maria Louisa vieren ongetwijdeld mee. Twee broers van Maria Louisa zijn priester, Constant in Manchester en Henri in New Bedford in de VS. Peter de jongere broer van John is bij de Benedictijnen, en Francis de zoon van John en Maria Louisa wil ook priester worden. Het is dus niet vreemd dat John Fossati de Kortrijkse uitgever is die een herinneringskaart aan deze viering uitbrengt.
 
Nadat de kaart uitverkocht is laat hij nog een tweede druk van de kaart maken.
 
 
 
De 'Comptoir Général de Photo' uit Antwerpen brengt voor dezelfde gelegenheid een kaart uit van de versierde Congregatiekapel aan de Wapenplaats (in 1859 gebouwd voor de Jezuiëten).
 
 
 
Hieronder: Een laatste aparte kaart van Fossati is die met een afbeelding ven een muurschildering in de schepenzaal van het stadhuis. Deze muurschildering wordt samen met een aantal andere in de schepenzaal gemaakt in 1875 door Hasselaar Godfried Guppens (1823-1901) in samenwerking met zijn vriend Jan Swerts (1820-1879).
 

 
De inkleuring van de postkaart hierboven werd met de hand gedaan. De kleuren werden door inkleurder op basis van zijn eigen gevoel gedaan. Hieronder  een afbeelding van de muurschildering nu.
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten