zaterdag 17 juni 2017

Fossati-Mussely - Kaarten 1

Zoals we in het eerste bericht over Fossati-Mussely zagen komen John Fossati, geboren in Manchester en Louisa Mussely geboren in Heule, in 1892 vanuit Manchester naat Kotrijk, waar ze kort nadien de winkel 'Engelsch Huis' of 'Maison Anglaise' openen.
 
Rond 1899 worden de eerste zichtkaarten van Kotrijk uitgegegeven. John Fossati verkoopt al veel diverse artikelen in zijn winkel. Zijn dochter Mary is rond de eeuwwisseling 14 en waarschijnlijk zoals zoveel andere jonge meisjes een fan van het nieuwe 'zichtkaartenmedium'. Is zij het die haar vader overtuigt om ook kaarten uit te geven? In ieder geval besluit John Fossati ook zichtkaarten van Kotrijk te laten drukken. De eerste kaarten zijn rond 1901 klaar.
 
De kaarten in de diverse reeksen die worden uitgegeven krijgen geen nummering, maar zijn nu wel van elkaar te onderscheiden door de manier waarop de naam Fossati of Fossat-Mussely wordt weergegeven. John Fossati geeft één reeks van 10 kaarten uit waarop alleen zijn eigen naam vermeld wordt. Bij de andere reeksen wordt ook de achternaam van zijn vrouw vermeld.
 
John Fossati gebruikt geen bestaande clichés van fotografen uit Kortrijk voor zijn kaarten. De foto's zijn exclusief voor hem genomen. Het kan dat hijzelf of één van zijn zonen de foto's voor de kaarten nemen, of hij geeft aan een (Kortrijkse) fotograaf opdracht aparte foto's voor hem te maken, die nooit door andere uitgevers mogen gebruikt worden. De afbeelding heeft een witte band langs onder, maar loopt in de breedte volledig door wat ze aantrekkelijker maakt, dan die van de andere Kortrijk- uitgevers uit diezelfde vroege periode.
 
Op de kaarten van de reeks die we hier gaan bekijken wordt in zwarte letters als uitgever vermeld:
Edit. Fossati-Mussely
 
 
Voor de titel wordt eerst Courtrai vermeld en daarna de locatie - schrijfwijze Courtrai:
 
                                                 

 
 
De achterkant van de kaarten is onverdeeld. Dit was verplicht tot in 1906. Alleen vooraan mocht een naam of korte boodschap geschreven worden. Sommigen schreven over de afbeelding heen, wat ook was toegelaten.
 
Hieronder: achterkant van een Fossatikaart uit deze reeks, op 14 juli 1902 vanuit Kortrijk verzonden naar Londen.
 
 
 
 
Van deze reeks heb ik in totaal 20 kaarten teruggevonden. In alfabetische volgorde:
 
 
 
Hieronder: de 20 kaarten van deze reeks - klik op de kaart om in groot formaat te bekijken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 
 
Een vogende reeks van Fossati-Mussely in het volgende bericht. 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten