zondag 18 juni 2017

Het Belfort en de Grote Hallen

Op de kaart hieronder, uitgegegeven door Fossati-Mussely en verzonden op 11 augustus 1904 zien we in de achtergrond boven de ingang van het stadhuis een bord hangen.
 
 
 
Bovenaan staat Onze Kunst en daar onder Tentoonstelling. Het gaat niet om "onze kunsttentoonstelling' maar wel om de kunstkring 'Onze Kunst' die eind april 1903 in het stadhuis een tentoonstelling houdt.
 
 
Deze vereniging of kunstgilde wordt in 1899 opgericht door onder andere Emmanuël Vierin, en Jozef en Adolf De Coene en krijgt de naam 'Onze kunst om beters wille', later afgekort naar 'Onze Kunst'.
 
Hun doel is met voordrachten en tentoonstellingen de progressieve Kortrijkse kunstenaars bekender te maken. Hun eerste tentoonstelling in het stadhuis gaat al in 1899 door. Hugo Verriest opent de tentoonstelling. De pas opgerichte gilde zet zich ook in om het Kortrijkse kunstpatrimonium te beschermen en bewaren. Onder leiding van Jozef de Coene strijden ze in 1899 voor de redding van de Halletoren. De huizen rond dit torentje worden in het kader van een saneringsplan van burgemeester Reynaert afgebroken en ook het Belfort moet tegen de grond. Jozef de Coene maakt een maquette van hoe het torentje er zou uitzien na restauratie en stelt die tentoon in zijn winkel in de Leiestraat. Ze zamelen ook zoveel mogelijk handtekeningen in op petitielijsten voor de redding van het 'Halleken':
 
"Tekent burgers, tekent vrank, 't is voor 't Halleken hier ter stede, voegt bij d'onze uwe bede, weest gegroet en zijt bedankt!"
 
Uiteindelijk mag het Belfort blijven. Het is dus aan hun aktie te danken dat de Belforttoren ook nu nog op de Grote Markt van Kortrijk staat.
 
Hieronder: Het Belfort en de huizen errond voor de afbraak
 
 
Hieronder: Dezelfde locatie rond de Halletoren voor en tijdens de afbraak . Op de hoek 'A l' Orpheline' en helemaal links de winkel van Constant Vierin en Mathilda Laridon, waar Emmanuël in 1869 werd geboren. (zie ook Emmanuël Vierin - Olieu-blogspot)
 
 
 
 
 
Hieronder: alle winkels zijn verdwenen en de Halletoren is nog niet gerestaureerd. De kaart verwijst ook nog naar 'La Tour des Petites Halles'.
 
 
 
 
 
Hierboven: Kaart met foto genomen in 1901 vanad de toren van de Sint-Maartenskerk. De vrijgekomen ruimte moet nog geplaveid worden. Er staat een afsluiting rond de Halletoren en daarop heeft het circus 'Barnum en Bailey' rondom grote affiches op aangebracht. Het circus geeft twee voorstellingen op 14 november in hun tenten opgeslagen in de Hippodroom 'Ter Linden' in Harelbeke.
 
 
 
De kaarten voor de duurdere plaatsen zijn op 14 november te koop bij Beyaert-Filleul op de Grote Markt. De weduwe Filleul is ook bij de vroegste uitgevers van zichtkaarten van Kortrijk.
 

 
 
Eind april 1903 houdt 'Onze Kunst' dus weer één van zijn tentoonstellingen. In een artikel in de Gazette van Kortrijk van 30 april wordt er vooral aandacht gevraagd voor een plan/tekening van architect Joseph Viérin, de broer van Emmanuël. Hij heeft een ontwerp gemaakt voor een straat met booggewelven tussen de Doorniksestraat en de Havermarkt. Er is dan nog geen straat tussen de Grote Hallen en waar later de Schouwburg zal gebouwd worden. Burgemeester Reynaert wil daarvoor onder andere het grote huis en grond van de familie Goethals aankopen.Er is dan ook gelegenheid om de Grote Hallen op te kalefateren en terug te brengen in hun originele staat.
 
Hieronder: Uit de Gazette van Kortrijk 30/04/1903
 
 
Na veel tegenkanting in de gemeenteraad en pas nadat men in plaats van  'Schouwburg' over een nieuwe 'Feestzaal' is beginnen praten, worden de plannen goedgekeurd en wordt  in 1912 begonnen met de bouw. De straat met gewelfde bogen gaat echter niet door.
 
Hieronder: rechts de Lange Steenstraat en links de Grote Hallenstraat. De Grote Hallen grenzen nog aan de eigendom van de Goethals familie, en zijn nog niet gerestaureerd. Aan de gevel stond het café-restaurant 'Aux Grandes Halles'. Dat werd bij de restauratie van de Grote Hallen ook afgebroken.
 
 
  
Hieronder: De gerestaureerde Hallen met daarnaast de nieuwe straat waar de Schouwburg werd gebouwd. Op de hoek rechts van de Hallen het huis van apotheker De Boey gebouwd in 1908.
 
 
 
Hieronder: De Grote Hallen worden vernietigd bij het bombardement van 21 juli 1944
 
 
Hieronder: De restanten van de Grote Hallen blijven nog staan tot in 1953. Ze worden daarna afgebroken waarna het Schouwburgplein wordt aangelegd.
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten